Zafira B 1.6 77KW trza

gdje prostor nije problem

Moderator: baldimor

Zafira B 1.6 77KW trza

PostPostao/la nik4cro » 25 vel 2020, 11:58

Na satu 220 tisuća km, prvi vlasnik, vozim penzionerski. Do 200 tisuća osim bobine na 120 tisuća i redovnog održavanja niti jednog problema. Sam je održavam i šarafim. Na 200 tisuća je pukla grana ispušna, šprung se vidio i lampica od motora je zasvijetlila. Polovnu nisam našao, a nove nema uopće i reparirana u Opelu košta nešto preko 13 soma kuna pa sam je zavario kod Jelenića. Gospodin je napravio odličan posao. Od dijagnoze da je grana pukla do varenja je prošlo cca 2 mjeseca u potrazi, lampica je svijetlila no nije me uzrujavalo jer sam znao razlog i tu sam osjetio prva trzanja. Računalo je pokazivalo grešku P0171 System Too Lean. U raznim režimima rada znao je auto cuknuti par puta, jednom do dva puta dnevno i to samo kad se zagrije, bez pravila. Ništa strašno, kao da vozim u visokom prijenosu na malome gasu. Tu počinje "borba" sa "cukanjem". Obrišem grešku nako montaže grane, no povremeno cukanje je ostalo i dalje.
Ovim redoslijedom sam pokušao riješiti problem: nakon varenja grane mijenjam bobinu jer je prvi puta pomogla kod istog simptoma, nakon bobine stavljam nove svjećice iako su stare imale cca 10 tisuća km, nakon toga mijenjam lambda sondu, zatim skidam i čistim EGR ventil koji i nije bio nešto prljav, zatim čistim senzor zraka na usisu i stavljam novi filter za zrak, nakon toga skidam i čistim klapnu usisa, kontroliram motorić koji pokreće klapnu no sve izgleda kao novo suho i bez lufta na zupčanicima.
Računalo ne pokazuje greške, nakon svega odrađenog auto trzne samo i isključivo na 2200 o/m na 60 km na sat. Samo kod takve konstantne vožnje trza dok prije nije bilo pravila.
Vidim nema druge, odem do Pavičića u Brezovicu, kažu ako netko zna, on zna. Gospodin tamo nešto kemija, spoji auto, ode u vožnju, inače auto ide jako lijepo, radi tiho ko vurica, pali ko mina, dobro vuče, ulje mijenjam svakih 10 tisuća i potroši ga deci dva, ne dodajem od zamjene do zamjene... i nakon testova, koje god da je napravio i vožnje kaže....ha, nema nekih pokazatelja, mislim da su ventili, kvar košta između 5 i 10 soma kuna i gurne mi pod nos nekoliko ventila izgorenih koje imaju na pultu valjda za labude. Samo sam ga pogledao, tražio račun za dijagnozu i zahvalio. Zna se koji su simptomi ventila od lupkanja, kompresije, potrošnje, potrošnje ulja ... naprosto me htio oženiti jer je auto na firmu što su odmah skužili jer su me tražili prometnu.
Ovo sam napisao i iz razloga jer ima puno problema sa 1.6 motorima koji cukaju. Vrlo često ljudi to riješe nekim zahvatom koji sam ja odradio no meni ništa od toga nije pomoglo. Ostaje mi još skinuti dizne i odnijeti na čišćenje, a nakon toga nemam pojma jer računalo ništa ne pokazuje. Kad se vozim normalno, kad dinamično mijenjam prijenose i ubrzavam, nema uopće naznaka da će trznuti i ne trza... no neću odustati... iako mi frend kaže, pa to je stara dama u godinama koja te lijepo već 14 godina bez greške služi...
Zanemarimo frenda, možda netko ima savjet? :-)
nik4cro
Max speed: 50km/h
Max speed: 50km/h
 
Postovi: 1
Pridružen: 14 vel 2020, 14:32
Lokacija: Zagreb, Dubrava

Vrati se na: Zafira

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost