Opel od 2013-te kreće putem “downsizinga”

Opel će zajedno sa svojim bratom blizancem Vauxhall-om početi sa procesom “downsize” i to od 2013-te, a sam proces će trajati tri godine. Tijekom tog perioda vozila će dobiti nove motore sa zapremninom koja će se kretati između 1,0 i 1,6 litara, a zadovoljavat će stroge Euro 6 emisijske norme.

Samo dan prije, General Motors je također najavio da radi na novim 1,0 i 1,3 litarskim Ecotec motorima sa tri i četiri cilindra, izravnom ubrizgavanju goriva i turbopunjačima, kako bi se čim prije prilagodili novim emisijskim normama.

1,6 litarski turbo dizelaš biti će pripadnik tzv. MDE (medium diesel engine) obitelji koja će razvijati snagu između 100 i 140 KS, a zamijenit će 1.3 i 1.7 CDTi motore kada se pojavi 2013-te. Zatim tu su 3-cilindrični SGE (small gasoline engine) motori zapremine između 1,0 i 1,4 litre. Do promjena će doći i kod većih 2,0 litrenih benzinskih i dizelskih motora. Benzinci će biti unaprijeđeni da bi se povećala snaga i učinkovitost, a smanjila štetna emisija kako bi mogli udovoljiti Euro 6 normama. Na tržište će stići krajem 2015-te. Dizelaši će s konstrukcijske strane biti dorađeni iz istih razloga, a očekuje se i ugradnja drugog turbo punjača kako bi se snaga (u najsnažnijoj verziji) podigla na preko 200 KS.

Sve tri nove linije motora će se proizvoditi u novoj tvornici u Mađarskoj, s kapacitetom od pola milijuna jedinica godišnje.

Izvor: presretac.com